Atlas

Atlas - LILLE knogle STOR effekt
Hvad er Atlas


Hvad er det første du tænker på, når du hører ordet Atlas? For nogen vil det være et mærke på et køleskab, og for andre vil det måske være et landkort. I denne forbindelse er Atlas en lille knogle med stor betydning. Atlas er hele fundamentet for dit hoved og centrum for balancen i din krop. Det er en lille knogle, der vejer knapt 57 gram, men som alligevel understøtter dit hoved, som har vægt som en bowlingkugle.


For at starte helt ved begyndelsen, så består menneskets rygsøjle af 33 uregelmæssige knogler, der benævnes ryghvirvler. Det er rygsøjlens opgave at beskytte rygmarven, der løber i dens indre rygmarvskanal. Rygsøjlen kaldes også skelettets akse, idet alle skeletdele er bygget op omkring rygsøjlen. Rygsøjlen er inddelt i 5 afsnit: 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler, 5 lændehvirvler, korsbenet (5 sammenvoksede sakrale hvirvler) og halebenet (4 sammenvoksede hvirvler).


Den øverste halshvirvel, ”Atlas” eller ”C1”, er en hvirvel af stor betydning. Sammen med hvirvlen lige neden under, der hedder ”Axis” eller ”C2”, stabiliserer disse 2 hvirvler hovedet, og sørger for at hele vægten af dette er understøttet. Derudover danner de 2 hvirvler grundlag for, at vi kan vippe og dreje hovedet, hvilket giver større fleksibilitet end de almindelige ryghvirvler ville give.


Atlas har en lidt anden form end de andre ryghvirvler, idet den er ringformet. Den er i øvrigt opkaldt efter den mytologiske Atlas, der støttede vægten af verden på sine skuldre.


Atlas er fundamentet


Din hjerne er din computer, og det er den, der kører din krop. Hvert sekund sender hjernen elektroniske og kemiske budskaber frem og tilbage til kroppen – dette gør den gennem toppen af din hals, ned gennem rygmarven og videre ud gennem nerverne. Hjernens budskaber passerer gennem hjernestammen, som er placeret, hvor hjernen ender, og rygmarven begynder – det er hovedafbryderen til din krop.


Alle organer og væv i din krop modtager signaler fra din hjerne gennem nerveforbindelser i rygmarven og spinal nerver.


Men der er en meget lille knogle, der kan forårsage et stort problem for dit nervesystem, nemlig ATLAS.


ATLAS omgiver og beskytter den øvre rygmarv og hjernestammen. Atlas sidder ved åbningen af dit kranie, hvor din hjerne ender, og din krop begynder. Eksperter er enige om, at ATLAS er den vigtigste knogle i hele den menneskelige krop. Alligevel er der så få læger og behandlere, der giver Atlas ret meget opmærksomhed, med mindre den er direkte fysisk skadet.


Hvis man bygger et hus, er det afgørende at starte med et jævnt og stabilt underlag til at understøtte rammerne. Det samme gælder for din krop. ATLAS skal være i balance for at halsen holdes ret, og kan støtte dit hoved. Hvis atlas bliver vippet eller drejet væk fra sit balancepunkt, vil dit hoved ikke længere være i sin lodrette position, og din hals og ryg vil nu komme ud af balance.


Atlas i ubalance = krop i ubalance = smerter


Når vægten af dit hoved flyttes væk fra midten på grund af Atlas´s forskydning, vil din krop komme ud af balance i et forsøg på at kompensere for ændringen. For at holde hovedet centreret over halsen, vil resten af halsen, nederste del af rygsøjlen og bækkenet twiste. Du kan risikere, at et eller flere led i rygsøjlen kan låse sig fast, hvilket vil forårsage smerte samt ømhed, hævelse, muskelstivhed og nedsat blodgennemstrømning. Denne ubalance i kroppen skyldes asymmetrisk belastning og spændinger i musklerne, led og nerver fra top til tå, hvilket så bevirker, at det ene ben trækkes op, således at benene ikke længere viser sig lige lange. Dette kan så igen medføre, at flere områder af kroppen kan opleve smerte og dysfunktion.


Din krop vil være afbalanceret og lige, så længe din rygsøjle er afbalanceret. Den vigtigste faktor for at din rygsøjle er lige er, at vægten af hovedet er centreret over halsen. Ubalance i Atlas = ubalance i rygsøjlen.


Når der er smerter, sygdom eller andre lidelser, er det afgørende at tjekke for kroppens ubalance først. At leve med kroppen i ubalance, er lidt ligesom at køre en bil med et ubalanceret ”karosseri”: hvis du fortsat kører i den, vil du forårsage yderligere slid og skader på andre områder af bilen. Og på sigt bliver du nødt til at indse, at når din rygsøjle bryder ned ... gør du det også!


Fibromyalgi og hovedpine


Mange mennesker, der for eksempel er diagnosticeret med fibromyalgi eller kronisk hovedpine - selv migræne, har oftest en strukturel ubalance i deres hals, som den underliggende årsag, og mange af disse mennesker kan hjælpes med feks. Kranio Sakral Terapi.


En af de store konsekvenser af kroppens ubalance forårsaget af en fejljusteret atlas er, at led, muskler, ledbånd og sener bliver overbelastet mere på i ene side af kroppen, hvilket fører til ubalanceret slitage. Dette fører ofte til diskus degenerering/nedbrydning, hævelser og i værste fald kan det føre til diskusprolaps. Det er en "dominoeffekt”. Når dit hoved og nakke er ude af balance, er resten af din krop også ude af balance”!


Din nakke er det område af kroppen, hvor du ikke har råd til at have en skade, der er uopdaget eller ukorrigeret. En brækket nakke kan lamme eller dræbe dig med det samme. En meget lidt fejljusteret hals kan LANGSOMT give dig smerte og dysfunktion.


Loven om årsag og virkning


Husk "Loven om årsag og virkning" Symptomer er effekten af, at noget ikke er, som det skal være. En roteret Atlas kan være årsag til mange forskellige problemer i kroppen. Når jeg behandler har jeg altid Atlas med, og i 9 ud af 10 tilfælde er Atlas roteret – det giver stof til eftertanke, men også mulighed for hjælp til alverdens problemstillinger.
    Når nakken er skæv....


    Sidder du skævt på din hest, har du en fornemmelse af, at dine ben ikke er lige lange eller hviler du mere på det ene ben end på det andet, lider du af hovedpine, muskelspændinger, migræne, ondt i ryggen og/eller lænden, smerter i knæene, frossen skulder, tennis albue eller noget helt andet, så læs videre….


    De fleste af mine klienter har hørt mig snakke om ATLAS og korrektion af denne – den er næsten altid udgangspunktet i mine behandlinger. Uanset om der er tale om mennesker eller heste, så kigger jeg altid efter, hvordan Atlas sidder, men hvad er ATLAS egentlig for en størrelse, og hvilken betydning har den.